duminică, 23 mai 2010

Budinca de dovlecei







O bunatate de budinca, pe care v-o recomand cu toata dragostea :)
Se prepara foarte usor si e perfecta pentru o cina usoara, alaturi de cei dragi :)



Ingrediente pentru 4 portii:

- 4-5 dovlecei mijlocii sau 700 g. dovlecei
- 1 lingura faina
- 100 g. smantana
- 200 g. sunca presata
- 200 g. telemea de oaie
- 2 oua
- 1 legatura ceapa verde
- 1 legatura marar
- sare, piper
- 20 g. unt
- 1 lingura pesmet


Dovleceii se spala, se curata de coaja si se pun la fiert in apa cu sare. Se lasa sa fiarba cateva clocote, doar cat sa se inmoaie putin:


Se scurg si cand s-au racit putin se dau pe razatoarea mare:


Se adauga faina si se amesteca bine:


Se adauga apoi, pe rand, smantana:


...sunca, taiata cubulete:


...branza rasa:


...ceapa verde, taiata inele:


...si mararul tocat marunt:


Se bat ouale si se adauga compozitiei:


Se sareaza, pipereaza si se rastoarna intr-un vas termorezistent (un vas de jena) uns cu unt si tapetat cu pesmet.
Eu am pus totul in forma mea patrata de copt, doar tapetata cu hartie pergament...a iesit foarte bine si asa :)


Se coace in cuptorul incins, la foc potrivit (180 grade), 25-30 de minute:


Se lasa putin sa se raceasca si i se desprind marginile detasabile (daca folositi o forma de copt asemanatoare celei folosite de mine)...daca nu, o feliati direct in vasul de jena sau ce folositi...


Bine rumenita, cum imi place mie :P



Se taie in bucati de 4-5 cm. si se serveste alaturi de rosii (si ardei, care n-au mai aparut in poza :P ...si pe care ii ador in orice combinatie)




P.S. Daca compozitia vi se pare prea apoasa, adaugati-i o lingura de pesmet inainte de a o da la cuptor ;)

11 comentarii:

  1. Este ceva in aer cu dovleceii, pentru ca si eu am gatit ieri dovlecei. Foarte frumos arata budinca ta! Felicitari!

    RăspundeţiȘtergere
  2. La budinca asta mi-aş dori şi un sos. Ce ne recomanzi?

    RăspundeţiȘtergere
  3. Arata super,d-ul Mihai intreaba de sos,eu as servi cu sos de marar.

    RăspundeţiȘtergere
  4. Kadia, mii de multumiri pentru cuvintele frumoase :)
    ...mie-mi plac tare mult dovleceii (desi la cat de laconic e reprezentat subiectul la mine pe blog, ai zice ca ii detest :P)

    RăspundeţiȘtergere
  5. Mirela, mii de multumiri pentru interventia apetisanta :P

    RăspundeţiȘtergere
  6. Uica Mihai, bun venit la mine pe blog!!! :)
    Prezenta dumneavoastra ma onoreaza si bucura in aceeasi mare masura.
    V-am vizitat si noi blogul( am fost niste gosti tacuti, insa :P) si v-am simtit aproape de inima noastra, prin povestile frumoase, in grai banatan...
    Ma bucur nespus de mult ca budincuta asta de dovlecei v-a atras atentia si va recomand un sos de busuioc, care ar completa-o de minune :)
    Promit sa-l pun in practica cat mai curand ;)
    Pana atunci, va las sa va inchipuiti deliciosul preparat alaturi de-un sos de marar, cum bine ne-a sfatuit Mirela :)
    Sa ne "reauzim" cu bine!!!

    RăspundeţiȘtergere
  7. Ce buna e budinca asta! :) Si eu mai fac, dar de cele mai multe ori pun branza dulce in loc de carne.
    Cred ca merge ff bine cu sos de marar sau de busuioc :) Felicitari!

    RăspundeţiȘtergere
  8. Nu stiu de ce, dar aceasta reteta imi aduce aminte de mesele de la tara, foarte bune dealtfel...

    RăspundeţiȘtergere
  9. Ceva asemanator, fara sunculita, am mancat la un restaurant suedez, a fost foarte bun, am vrut sa fac si eu acasa dar nu-mi mai aduceam aminte ingredientele. Acum ca m-ai inspirat o sa fac si eu.
    Este foarte buna si fara sunculita daca o servesti ca si garnitura.

    Madalina

    RăspundeţiȘtergere
  10. Laura,asta a fost un succes maaaxim.Am facut-o a treia-a oara si bineinteles ca reteta am dat-o si fetelor de la supermarket, care ma intrebau ce mai gatesc,ele stiu ca sunt mare fana a blogurilor culinare.Si uite asa,budinca de dovlecei,a ajuns mare vedeta la mine in cartier!Multumesc inca odata pentru retetele minunate!

    RăspundeţiȘtergere